Bevaring av forhuden er viktig for barn og voksne

Det er ikke sjelden vi leser eller hører påstander om at trang forhud, fimose, er en medisinsk grunn til å fjerne hele forhuden (til barn). Det er det ikke. Forhuden er naturlig festet svært godt til alle små gutters penishode, og løsner gradvis av seg selv for de aller fleste, vanligvis innen gjennomgått pubertet.

Det er sjelden problemer med forhuden, men søk alltid legehjelp om du eller barnet ditt har problemer med forhuden. Vær bare obs på at det svært sjelden er nødvendig å fjerne forhuden. De fleste problemer kan løses uten at full amputasjon må til. Se mer informasjon om noen ulike problemer man kan ha med forhuden nederst.

Husk at vi i Intakt Norge ikke er medisinsk utdannet, så søk alltid hjelp og råd fra lege, og fortell eventuelt dem om problemstillinger vi har belyst. En del leger, spesielt fra kulturer hvor omskjæring er en norm, kan være uenige i at det er viktig å bevare hele eller mest mulig av forhuden, og raskt foreslå å amputere den.

I USA er det for eksempel ganske vanlig at leger og helsefaglig personell river forhuden løs fra penishodet og tvinger den tilbake på små gutter, og mange skjærer rutinemessig om alle nyfødte gutter så sant foreldrene samtykker til det. Å rive løs og trekke tilbake forhuden til en gutt som er festet til penishodet, skader og er svært smertefullt og traumatisk. Dette er neppe noe som leger for eksempel her i Norge eller andre kulturer der det å være intakt er normen, vil finne på å gjøre. Gutten selv er den eneste som bør trekke forhuden tilbake når den løsner.

Om forhuden

Det er estimert at forhuden har vært tilstede i alle pattedyr i ca. 65 millioner år. Alle kjønnsorgan har både indre og ytre strukturer og deler. Det har for eksempel lepper og øyelokk også.

Alle gutter fødes med en forhud som er festet beskyttende til penishodet like godt som neglene våre er festet til neglesengen. I løpet av oppveksten og senest i løpet av puberteten, løsner forhuden vanligvis fra penishodet og kan trekkes tilbake og vrenges med hjelp eller gjør det av seg selv ved ereksjon. Forhuden utgjør fra en tredjedel til halvparten av huden til penis. Når forhuden er vrengt og trukket tilbake utgjør den med dens ytre og indre struktur, samt penishodet, det aller meste av huden til penis. Forhuden krever svært lite annet enn skånsom og enkel vask med vann og eventuelt mild intimsåpe ved behov.

Etter ereksjon sørger frenulum for at forhuden raskt legger seg beskyttende tilbake på plass rundt penishodet igjen, slik en annen frenulum passer på at tungen vår ikke ramler bak i halsen, men holdes på plass. Slik bevares innsiden av forhuden og penishodet sin tynne, smidige, følsomme hud og slimhinner med lubrikasjonsevne. Jenter og kvinner sitt kjønnsorgan har også både ytre og indre, fuktige hudfolder.

Uten forhud

Uten forhud vil huden på penishodet endre seg ved at den forhornes eller keratiniseres, altså at den blir tørr og tykkere. Uten forhud kan gutter og menn i varierende grad være plaget med at huden kan sprekke ved penis vekst under puberteten, ereksjon og seksuell aktivitet, eller ved at huden blir ubehagelig tørr og lite smidig. Bruk av glidemiddel ved seksuell aktivitet blir ofte nødvendig, samt kremer som tilfører fuktighet og mykgjør noe.

Følsomheten etter omskjæring nedsettes både fordi forhuden med rundt 20 000 nerveender og langerhanske celler er borte samt at penishodets hud også må endre seg og desensitiveres. Det finnes myter om at de som er omskåret er bedre sexpartnere da de ved nedsatt følsomhet skal holde ereksjonen lenger, men det er slik at med nedsatt følsomhet får man nedsatt kontroll over utløsningen – og nedsatt nytelse. Om man har tapt forhuden mangler dessuten lubrikasjonsevnen og glidefunksjonen som er til glede for både mannen selv og seksualpartner. For å føle noe må ofte omskårne menn ta hardere i ved samleie, noe som kan bli ubehagelig eller smertefullt for partner, og frustrerende for mannen selv. Røff, tørr hud på penishodet kan også rispe opp seksualpartners tynne slimhinner.

Om man er omskåret som baby eller lite barn, har man ikke så godt inntrykk av hva en forhud er eller hvordan det føles å ha en. Det endrede, unormale, blir ens normale. Men en del melder om at de stadig opplever at noe mangler, samt om ulike ubehag og smerter ved at penishodet alltid er eksponert mot luft, tøy og annet i omgivelsene. Disse kontinuerlige, hverdagslige plagene er vel så viktige å erkjenne som det nedsatt følsomhet, plager og tapte funksjoner ved seksuell aktivitet er.

Mellom en tredel til halvparten av penis hud fjernes vanligvis ved moderne omskjæring. Ved omskjæring av gutter kan man ikke vite noe om hvordan penis vil vokse og utvikle seg, og på grunn av mangel på hud for penis å vokse i kan en del plages med å få skjev penis, at penis trekker seg inn i kroppen, være plaget med sprekker i huden med påfølgende arrdannelse, eller merke at hud fra skrotum og kroppen, hud med behåring, trekkes frem og utover penisskaftet til vanlig eller kun ved ereksjon.

Når en som skjærer om en gutt erklærer at omskjæringen var suksessfull, gikk som planlagt og at såret gror som ønsket uten infeksjoner eller store blødninger, er det ingen grunn til å senke skuldrene. Gutten kan forvente at omskjæringen kan volde ham mange ulike typer komplikasjoner gjennom ulike faser i livet. En god del gutter vil oppleve at hud gror tilbake og fester seg til penishodet på ulike, uheldige måter som krvere et nytt inngrep. Andre plager og smerter som inntreffer senere er det ofte svært vanskelig å forstå eller å spørre noen om, slik James Ketter forteller om her. James trodde en stund at det var helt normalt å ha smerter ved urinering, ereksjon eller onani, siden han ikke kjente til annet.

Det er viktig at foreldre og helsepersonell er klare over og våger å snakke med omskårne gutter om slike plager og smerter, så de ikke må bære på eventuelle smerter, bekymringer eller plager alene, spesielt når puberteten og penis sterke vekst starter.

Trang forhud

Om forhuden ikke løsner fra penishodet, eller er plagsomt trang og stram rundt penishodet etter gjennomgått pubertet, kan det behandles ved hjelp av reseptbelagt steroidkrem og forsiktig tøying av forhuden over tid. Dersom dette ikke er tilstrekkelig, kan forhudens omkrets økes ved at man skjærer noen små (eller ett) snitt i den på langs, støttet med sting. Eventuelt ta bort deler av forhuden. Å ta bort eller skjære i bare akkurat det som er nødvendig er et viktig medisinetisk prinsipp. Det er viktig at hele eller mest mulig av forhuden bevares. Det er for eksempel Alex Hardy sin historie og budskap et eksempel på:


Alex Hardy var en ung britisk mann som studerte i Kanada. Han ble «overbehandlet» for fimose av en kanadisk lege som anbefalte at han fikk skåret bort hele forhuden da Alex påføring av steroidkrem og utilstrekkelige tøying ikke hadde gitt resultater. Da Alex sin PC var ødelagt, og han ikke fikk seg til å søke informasjon om behandling av fimose på internett på biblioteket, fikk han ikke funnet svar på en del av sine spørsmål om tøying eller alternative behandlingsmetoder, men valgte å stole på legen som til slutt ville skjære bort hele forhuden hans.

Å tape forhuden ble så ille for Alex at han to år etter omskjæringen ikke maktet å leve med det, og dessverre valgte å ta livet sitt.

Alex etterlot seg et brev der han forteller om hvor ille omskjæringen ble for ham, hvordan han følte seg sviktet, og hvor han innstendig ber om økt forståelse av hvor viktig forhuden er, og ber om at ingen omskjæres.

Alex mor bruker mye tid og krefter på å fortelle om Alex, lese brevet hans og kjempe mot omskjæring.

Til de som sliter med plager etter omskjæring anbefaler vi å snakke med en lege om det, samt å gjerne lese om noen tips som kan øke komforten.

Om noen sliter med selvmordstanker, oppfordrer vi til å søke hjelp hos lege, eller for eksempel ringe til Mental Helse på telefon 116 123.

Retten til og verdien av forhuden

Vi i Intakt Norge ønsker ingen diskriminering av noen mennesker. Tvert imot. Og vi forstår de gode intensjoner som oppgis av de som tror at omskjæring er bra for jenter og/eller gutter, og de voksne de skal bli. Men vi vet også altfor godt om at omskjæring er skadelig og svært sjelden er nødvendig eller til nytte.

Vi kjenner til mange berørte klagere, samt barn, spesielt gutter, som også har dødd eller nær dødd forårsaket av omskjæring. De er fratatt alt, også muligheten til å tale sin sak noen gang.

Barn er prisgitt at vi voksne er føre vare og akspeterer deres naturlige, friske kropper og individuelle rettigheter som mennesker både som barn og fremtidige voksne.

Alle voksne bør erkjenne dette. Vi ønsker ingen i fengsel, men ønsker et likeverdig, kjønnsnøytralt vern av barn mot omskjæring ved en aldersgrense på 18 år. Vi vet også godt om at det finnes flere menn som har blitt omskåret i voksen alder etter en leges medisinske anbefaling, som lider som Alex Hardy gjorde. Jonathon Conte ble omskåret som baby, og er en til som gjorde samme tragiske valg etter å ha lagt ned flere år med tilsynelatende utrettelig innsats mot omskjæring.

Opplysning om forhudens verdi og konsekvenser og risikoer ved tap av den må bli gjort godt kjent overfor alle som vurderer en omskjæring. Bevaring av forhuden eller mest mulig av forhuden er viktig.

Noen problemer med forhuden

Noen gutter kan oppleve at forhuden fylles med urin ved urinering, «ballooning», som det heter på engelsk. Dette er vanligvis helt harmløst og trenger ikke behandling. Det kan for eksempel skje før forhuden naturlig, gradvis og av seg selv har løsnet helt fra penishodet.

Andre problemer med forhuden kan være dette med at den er trang, som beskrevet over. Dersom en forhud er svært trang og likevel vrenges tilbake over penishodet kan den stramme så hardt til rundt penis at det kan gå ut over blodtilførselen. I slike tilfeller haster det med akutt behandling på sykehus.

Vær oppmerksom på forhuden og ikke nøl med å søke legehjelp om den forandrer seg på noe vis. Infeksjoner og betennelse kan forekomme, og peniskreft forekommer, vanligvis hos eldre menn.

Å skjære om en gutt for om mulig å forebygge fremtidig kreft i penis, bør ikke gjøres. En slik beslutning bør vedkommende tidligst få treffe selv som myndig. Vi kunne ha rutinemessig skåret brystkjertlene til jenter bort for å forebygge langt farligere og hyppigere forekommende brystkreft, men dette er det altfor invaderende, radikalt, skadelig, rettighetskrenkende og risikabelt å gjøre. De som for eksempel har høy risiko for å utvikle brystkreft kan avgjøre om de ønsker dette selv som voksne og velinformerte om konsekvenser og risikoer.

Intakt Norge ønsker et likeverdig, kjønnsnøytralt vern av barn mot omskjæring ved en aldersgrense på 18 år.